Do góry

Desery Przepis na:

Zawijaski z ciasta drożdżowego

Zawijaski z ciasta drożdżowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 861

Dodano:

Odsłon: 489

Bardzo dobre ciasto drożdżowe , można robić różne drożdżowki, cynamonki

Składniki

  • maka 500g
  • drożdże 40 g
  • cukier 100 g
  • masło 100g / roztopione i ostudzone /
  • mleko 1/2 szkl. / podgrzane lekko /
  • jajka 2 szt.
  • żółtko 1 szt.
  • cukier wanilinowy 1 op.
  • szczypta soli
  • Lukier :
  • zależy jaką ilość potrzebujemy , np. 5 łyżek cukru pudru , trochę soku z cytryny i dolewamy gorącej wody / np. 2 łyżki / wszystk
  • Nadzienie :
  • Serowe -potrzebujemy -25 dag twarogu, 1/3 szkl. cukru, aromat wanilinowy , 2 żółtka i 5 dag miękkiego masła .
  • Na drugie nadzienie potrzebujemy -cynamon, rodzynki, cukier.
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku , dodajemy 1 łyżkę cukru , zostawiamy do wyrośnięcia.Przesiewamy mąkę do miski. Dodajemy rozczyn i stopione masło. Dodajemy jajka , żółtko , cukier / reszta /, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy do wyrośnięcia.

  2. Gdy ciasto podrośnie , kroimy i robimy drożdżówki , cynamonki , co komu się podoba .Rozwałkowujemy część ciasta , ja jeszcze smaruję ciasto trochę miękkim masłem , ale nie koniecznie , i kładziemy np. masę serową na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, można dodać do masy rodzynki.Zawijamy w rulon i kroimy w plastry grubości np. 2-3 cm.Jeśli chcemy z cynamonem , rozwałkujemy kawałek ciasta , też można lekko posmarować masłem posypujemy dość grubo cynamonem, cukrem , można położyć rodzynki, i tez zwijamy w rulon. Albo robimy jakieś figurki , kwiatki, gwiazdki. Zostawiamy do wyrośnięcia na blaszce. Pieczemy w temperaturze 175-180 *C , około 15-20 min.Jak trochę przestygną , robimy lukier i polewamy. I to wszystko. Smacznego .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń