Do góry

Dania główne Przepis na:

Zawijaski z mięsa mielonego otulone boczkiem.

Zawijaski z mięsa mielonego otulone boczkiem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 541 Ocena: 9541

Dodano:

Odsłon: 3554

Takie sobie..a takie smaczne..inne niż tradycyjne mielone smażone w tłuszczu.Ten przepis jest dietetyczny mimo że boczek otula mięsko. Serdecznie polecam:)

Składniki

  • Mięso wieprzowe od szynki około 80dkg
  • boczek surowy plasterki 20dkg
  • Cebula duża
  • czosnek 5 ząbków
  • bułka namoczona w mleku
  • jajka 2-3 zależy od wielkości
  • Pieprz i sól do smaku
  • parmezan do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zmielić.Cebulę posiekać ,a czosnek przepuścić przez praskę.
    Dodać do mięsa cebulę,czosnek,bułkę odciśniętą moczoną w mleku,jajka oraz przyprawy.
    Mięso dobrze wyrobić by się skleiło podczas lepienia kulek.

    Każdą mięsną kulką ,zawinąć w dwa plasterki boczku.
    Kłaść na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia.
    Dać do nagrzanego piekarnika i zapiekać około 35min w 200st. po tym czasie włączyć termoobieg i zezłocić.
    Upieczone posypać obficie parmezanem.

    Kuleczki są pyszne ,chrupiące niczym smażone na tłuszczu,lecz ten sposób bardzo polecam ,jest o wiele zdrowszy:)

  2. Smacznego życzę!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń