Do góry

Desery Przepis na:

Ze śliwkami inaczej

Ze śliwkami inaczej

Autor:

Przepisów i artykułów: 70 Ocena: 847

Dodano:

Odsłon: 399

Pyszna rolada biszkoptowa - tym razem z aromatycznymi śliwkami. A skoro teraz jest sezon - korzystajmy!

Składniki

  • rolada biszkoptowa:
  • 4 jajka
  • szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20-25 dużych śliwek
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy na drobne paseczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (tej dużej z piekarnika). Posypujemy delikatnie cynamonem.


  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier łyżka po łyżce i nadal ubijamy. Dodajemy po 1 żółtku nadal ubijając. Na koniec przesiewamy mąkę i mieszamy delikatnie szpatułką. Wylewamy naszą masę na śliwki i pieczemy przez 25 minut w temp. 180 stopni.

  3. Wyjmujemy, przykrywamy ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier i delikatnie zawijamy w roladę śliwkami do środka. Oprószamy cukrem pudrem. Przepyszne i przede wszystkim - roboty przy tym niewiele:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń