Do góry

Dania główne Przepis na:

żeberka bbq

Przepis dnia 2010-03-08
żeberka bbq

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1959

Dodano:

Odsłon: 12310

Pyszne mieciutkie żeberka w aromatyczny sosie barbecue idealne na party.

Składniki

  • Żeberka wieprzowe, okolo 1 1/2 kg (moze byc wiecej)
  • sos barbecure (gesty), 300ml
  • cukier, 1/3 szklanki
  • folia aluminiowa
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sos bbq wymieszac z cukrem.Zeberka grubo nasmarowac marynata a nastepnie, kazda porcje zeberek zawinac osobno w folie aluminiowa.(Mozna zeberka przeciac na pol zeby nie byly za dlugie kawalki) Wstawic do lodowki i marynowac okolo 8 godzin lub przez noc. Reszte marynaty zachowac.

  2. Ja do pieczenia zeberek uzylam specjalnego garnka "slow cooker" co w wolnym tlumaczeniu oznacza wolnowar. Pieklam na niskiej temperaturze przez 7 godzin. Jesli ktos nie ma takiego garnka to moze upiec zeberka w piekarniku w temeraturze 150stC przez okolo 5 godziny lub dluzej. Po upieczeniu mozna posmarowac zeberka pozostalo marynata.

  3. Proponuje uzyc amerykanskiego sosu barbecue (ja uzylam Diana Sauce, Western Smokehouse i Rib & Chicken pol na pol) Sos musi byc gesty

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 15 lutego 2013 Bardzo lubię mięsa na słodko :) ale mam w planach wypróbowanie przepisu na grillu :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nelakornelia 08 marca 2010 jak one cudnie wyglądają, aż mi ślinka cieknie ;D

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

teresa12 08 marca 2010 hej ,robie podobne zeberka ,lecz marynata jest jednak inna Ja uzywam szklanke keczapu poltorej szklanki sosu barbecue
i szklanke cocacoli lacze te skladniki i kilka godzin w marynacie leza ale doslownie pare dwie np piecze sie godzine pod przykrycem tj folia i godzine odkryte z temp zgadzam sie nie zawysoka 150C jest ok

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń