Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka - Maciej Kuroń

Żeberka - Maciej Kuroń

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 49

Przepis wart wypróbowania: "Żeberka - Maciej Kuroń"

Składniki

  • Na jedną osobę: 300 g żeberek. Bejca: pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 ml ginu 1 łyżka miodu
  • 30 ml sosu sojowego
  • po 1 łyżce: oleju i octu winnego
  • po szczypcie: kminku
  • rozmarynu
  • majeranku
  • tymianku
  • soli cebulowej
  • ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na 2 porcje i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 15 - 20 minut. Mięso ma być ledwo przykryte.

  2. W tym czasie przygotowujemy bejcę: mieszamy w miseczce wszystkie , na końcu dodajemy posiekany czosnek.

  3. Żeberka wyjmujemy z wywaru łyżką cedzakową, studzimy i smarujemy dokładnie bejcą.

  4. Po 15 minutach układamy na grillu i pieczemy z obu stron, smarując w czasie opiekania pozostałą bejcą.

  5. Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

  6. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

  7. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: Wydawnictwo Jacek Santorski & co

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń