Do góry

Przekąski Przepis na:

Żeberka na sposób chiński

Żeberka na sposób chiński

Autor: murphy

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 245

Dodano: 30.07.2012

Odsłon: 3598

Danie doskonałe w smaku, niezbyt drogie i w miarę łatwe do przygotowania.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka pokrój w jednokostne porcje, zalej je osolonym wrzątkiem, dodaj ziarna kolorowego pieprzu, gotuj je przez około 45 minut.

  2. Przygotuj marynatę – w miseczce wymieszaj sok wyciśnięty z pomarańczy, sos sojowy, koncentrat pomidorowy, 4 łyżki oleju, miód, imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Papryczkę chili przetnij wzdłuż i usuń z niej nasiona. Miąższ drobno posiekaj. Wszystko razem wymieszaj.

  3. Ugotowane żeberka osącz z wywaru i jeszcze gorące zalej marynatą. Wystudź i wstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).

  4. Ułóż żeberka w brytfannie, polej marynatą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Jeżeli mięso nie jest wystarczająco miękkie, potrzymaj je dłużej w piekarniku. Gotowe przełóż na półmisek i udekoruj według własnego gustu.

  5. Jako przekąska imprezowa, sprawdzą się solo. Gdy mają być daniem głównym, warto podać je z ziemniakami, kopytkami lub czym kto lubi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń