Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka panierowane

Żeberka panierowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11084

Dodano:

Odsłon: 617

Wspaniale chrupiące mięso z żeberek, znikło z talerza w mgnieniu oka, chociaż podawałam bardzo gorące, nie mal prosto z patelni z dodatkiem tłuczonych ziemniaczków i sałatki.

Składniki

  • 1 kg żeberek mięsnych
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 por
  • 2 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka, korzeń
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 jajka
  • mąka do panierowania
  • tarta bułka do panierowania
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużego naczynia wrzucamy całe żeberka, zalewamy wodą, dodajemy w całości selera, pora, obraną marchewkę i pietruszkę, ziele angielskie, liść laurowy, sól.

  2. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i na średnim ogniu, gotujemy w odkrytym naczyniu do czasu, aż mięso będzie miękkie. Miękkie żeberka wyjmujemy łyżka cedzakową na deskę, usuwamy wszystkie chrząstki i kostki oraz kroimy mięso na grube plastry, a następnie odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Każdą część mięsa lekko oprószamy solą, panierujemy w mące.

  4. W jajku z dodatkiem pieprzu.

  5. I na końcu w tartej bułce.

  6. Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.

  7. Podajemy bardzo gorące. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń