Dania główne Przepis na:
Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami.


Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1376
Dodano: 18.03.2018
Odsłon: 1031
Składniki
- na 2 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z 2 kostkami
- marynata:
- 1 łyżka kminku całego
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca
- kilka listków laurowych
- po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry
- kilka suszonych śliwek
- kilka ząbków czosnku
- ok. 1 litr bulionu
- 1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne)
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku)
- dodatkowo:
- kilka łyżeczek musztardy rosyjskiej
- kilka łyżeczek miodu
- sól i pieprz do smaku
- 3 cebule, pokrojone w ósemki
5-6 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy.
Do wystudzonej marynaty wkładamy żeberka - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka, a nawet kilkanaście godzin. -
Zamarynowane żeberka wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę oraz miód - nacieramy żeberka, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Obsmażone żeberka układamy na blaszce do pieczenia, obkładamy pokrojonymi cebulami, dodajemy przyprawy z zalewy, wlewamy około 1/2 szklanki zalewy z czerwonego wina lub bulion oraz tłuszcz pozostały po smażeniu.
Całość nakrywamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30 minut do 2h. -
Smacznego :)
Komentarze do przepisu (13)

Nevermore 18 marcaZgłoś do usunięcia
Co tu sąsiadka dziś wymyśliła? ;)U nas już podwieczorek i patrząc na fotę i skład, to na kolację zjadłbym takie żeberka, zamiast tego, co planujemy :D
Pyszne danie, aż pachnie dziczyzną, chociaż, to "łeptwowina", jak było u Ani Mru Mru ;) Odpowiedzi: 12 ▼
1 Kto głosował? | Odpowiedz