Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami.

Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2285

Dodano:

Odsłon: 1365

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika. Nic nie może równać się ze smakiem domowych potraw. Zwłaszcza, gdy serwowane są pyszne żeberka pieczone w winnym sosie z cebulą. Sekretem wyśmienitego smaku tych żeberek jest marynata z czerwonego wina, miodu, suszonych śliwek, czosnku i aromatycznych przypraw. Mięso powinno macerować się przynajmniej przez kilka godzin. Dzięki temu uzyskujemy nie tylko wyjątkowy smak mięsa, ale jest ono także niezwykle kruche i delikatne. Żeberka po myśliwsku pieczone w winie z cebulą i suszonymi śliwkami - wypróbowany, najlepszy przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam!

Składniki

  • na 2 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z 2 kostkami
  • marynata:
  • 1 łyżka kminku całego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
  • po kilka ziaren pieprzu, ziela i jałowca
  • kilka listków laurowych
  • po pół łyżeczki ziaren gorczycy i kolendry
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka ząbków czosnku
  • ok. 1 litr bulionu
  • 1 szklanka czerwonego wina (półwytrawne lub wytrawne)
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyża octu z czerwonego wina (ewentualnie do smaku)
  • dodatkowo:
  • kilka łyżeczek musztardy rosyjskiej
  • kilka łyżeczek miodu
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 cebule, pokrojone w ósemki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki umieszczamy w garnku, zagotowujemy, studzimy.

    Do wystudzonej marynaty wkładamy żeberka - odstawiamy w chłodne miejsce na kilka, a nawet kilkanaście godzin.

  2. Zamarynowane żeberka wyjmujemy z zalewy, osuszamy papierowym ręcznikiem i oprószamy solą oraz pieprzem. W miseczce mieszamy musztardę oraz miód - nacieramy żeberka, które następnie smażymy na patelni na złoty kolor. Obsmażone żeberka układamy na blaszce do pieczenia, obkładamy pokrojonymi cebulami, dodajemy przyprawy z zalewy, wlewamy około 1/2 szklanki zalewy z czerwonego wina lub bulion oraz tłuszcz pozostały po smażeniu.
    Całość nakrywamy papierem do pieczenia i szczelnie owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 1h 30 minut do 2h.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 marca Co tu sąsiadka dziś wymyśliła? ;)
U nas już podwieczorek i patrząc na fotę i skład, to na kolację zjadłbym takie żeberka, zamiast tego, co planujemy :D

Pyszne danie, aż pachnie dziczyzną, chociaż, to "łeptwowina", jak było u Ani Mru Mru ;)
Odpowiedzi: 12 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń