Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w kiszonej kapuście

Żeberka w kiszonej kapuście

Autor:

Przepisów i artykułów: 786 Ocena: 15072

Dodano:

Odsłon: 2213

Żeberka świetnie komponują się z kiszoną kapustą.

Składniki

  • 2 kg żeberek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 i 1/2 kg kiszonej kapusty
  • jabłko
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kminku
  • Marynata : 1/4 szklanki sosu worcester
  • 1 łyżka gorczycy
  • pół łyżeczki papryki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki piwa
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marynata: połączyłem posiekane cebule, sos Worcester, piwo i przyprawy.

    Umyte żeberka podzieliłem na porcje. Ułożyłem w naczyniu ( w jednej warstwie ). Zalałem marynatą. Odstawiłem na 2 godziny. Co pewien czas mięso przewracałem.
    Wyjąłem żeberka z marynaty, osuszyłem, usmażyłem na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. Następnie przełożyłem je do brytfanny. Dolałem marynatę. Piekłem w temperaturze 190 stopni ok. 40 minut, co pewien czas przewracałem mięso.

    Kapustę kiszoną wymieszałem z pokrojonym w plasterki jabłkiem oraz kminkiem.
    Upieczone żeberka wyjąłem z brytfanny. Na jej dnie rozłożyłem kapustę. Na niej ułożyłem żeberka, wciskając je w kapustę. Zalałem powstałym sosem. Piekłem bez przykrycia jeszcze 60 minut ( na ok. 20 min. przed końcem przykryłem ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń