Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w miodzie

Żeberka w miodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 125

Dodano:

Odsłon: 4765

Mięsko jest bardzo kruche i smaczne. Idealnie nadaję się do obiadu z ziemniakami i surówka:)

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyzki marynaty staropolskiej
  • Sos :
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyzki miodu sztucznego
  • 100 ml octu
  • 200ml rosołu z kostki
  • sól ,pieprz
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyzka ziół prowansalskich
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka podzielna kawałki po 150 g ,natrzyj przyprawą staropolska i odstaw na 30 min do lodówki. Cebule obierz i pokrój w piórka ,a czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Obsmaż żeberka na gorącym oleju do zrumienienia i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po smażeniu żeberek przesmaż lekko cebulę , po czym dodawaj kolejno co chwilę mieszając : czosnek , koncentrak pomidorowy , miód ,ocet , majeranek , zioła prowansalskie. Na końcu wlej rosół z kostki i gotuj całość na małym ogniu 10 minut.

  2. Następnie zalej żeberka sosem, tak aby były całkowicie w nim zanurzone. przykryj naczynie i piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku w temperaturze 170 stopni , aż mięso będzie miękkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń