Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w panierce piwnej w sosie rydzowym

Żeberka w panierce piwnej w sosie rydzowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 389

Dodano:

Odsłon: 459

Jest to danie główne i można podać jako obiad dla gości.Nie wymga wiele pracy a wygląda apetycznie.

Składniki

  • 1 kg. żeberek
  • 1 cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki wegety
  • 15-20 dag. rydzów w zalewie ( lub innych tagże świerzych
  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. piwa
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka umyłem i udusiłem z pokrojoną cebulą w piórka oraz przyprawami.W między czasie zrobiłem panierkę i sos rydzowy.Panierka to zmiksowałem mąkę,jajko i piwo na gęstą masę.Panierka musi być trochę gęsta aby nie spływała nam natychmiast po potoczeniu żeberek.Jak żeberka nam się już udusiły to je wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.Z wywaru co nam pozostał z żeberek robimy sos.Rydze kroimy w kostkę i gotujemy razem z wywarem przez 10 min. a następnie dodajemy śmietanę i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu. Jak już żeberka na ostygły to obieramy je z kości i obtaczamy w panierce wcześniej wykonanej.Na patelnię dajemy tłuszcz i dobrze rozgrzewamy a potem smażymy wcześniej obtoczone w panierce żeberka aż do momentu jak nam się ładnie zarumienią. Ja podałem z ziemniakami posypanymi szczypiorkiem.Ale kto woli to je poda na własny sposób. SMACZNEGO........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń