Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie cebulowym

Żeberka w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5265

Dodano:

Odsłon: 6002

Kolejna propozycja z cyklu "domowa kuchnia". Żeberka w delikatnym sosie śmietanowym z cebulką, czosnkiem i aromatycznym pieprzem.

Składniki

  • 1 kg żeberek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kostka pieczeniowa
  • oliwa z oliwek
  • 3 łyżki śmietanki 30%
  • pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Żeberka podsmażamy na oliwie z oliwek, aż zarumienią się na złoto – z obu stron.

  2. W dużym garnku gotujemy 1 i 1/2 litra wody i wrzucamy kostkę pieczeniową. Gdy woda się zagotuje wrzucamy podsmażone żeberka i gotujemy.

  3. Na patelni, na której smażyliśmy żeberka szklimy 2 cebule pokrojone w piórka i 2 ząbki czosnku pokrojone w drobną kosteczkę. Jak się zeszkli - całość przekładamy do garnka z żeberkami.

  4. Żeberka gotujemy ok. godziny (powinny być non stop pod wodą).

  5. Pod koniec gotowania dodajemy pół łyżeczki pieprzu - do smaku (nie dodajemy soli, bo kostka pieczeniowa sama w sobie słona).

  6. Wyjmujemy żeberka i sos rozprowadzamy 3 łyżkami śmietany.

  7. Podajemy z ziemniaczkami i ćwikłą.

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń