Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w sosie z suszonych śliwek

Żeberka w sosie z suszonych śliwek

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 658 Ocena: 13011

Dodano: 20.11.2017

Odsłon: 359

Żeberka w takiej odsłonie - "cud malina"

Składniki

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Śliwki zalałem przegotowaną wodą, zostawiłem na noc. Umyte żeberka natarłem solą, pieprzem, cząbrem, papryką, skropiłem sokiem z cytryny, odstawiłem na godzinę, zrumieniłem na łyżce mocno rozgrzanego smalcu, przełożyłem do rondla.

  2. Na reszcie smalcu zrumieniłem pokrojoną w plastry cebulę, ułożyłem na żeberkach w rondlu, przykryłem namoczonymi śliwkami, zalałem niewielką ilością wody z moczenia śliwek.

    Dusiłem pod przykryciem żeberka na niewielkim ogniu, ok. godziny, następnie odkryłem, lekko odparowałem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 21 listopada No załamałeś mnie tymi żeberkami,ślinotok się wzmaga patrząc na cudne i apetyczne zdjęcia,ale bym zjadła,zabieram przepis bo kocham i żeberka i śliwki:)Pozdrawiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń