Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka w tajskiej glazurze

Żeberka w tajskiej glazurze

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 844

Dodano:

Odsłon: 409

Moja rodzina uwielbia ostre smaki. Na obiad były więc żeberka z sosem chili i ognistą przyprawą. Do tego ryż i sałata.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 szk sosu tajskiego słodko pikantnego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy ognisty smok
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu teriyaki
  • 100 ml wody
  • olej do smażenia
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka umyć, osuszyć i pokroić w paski między kostkami.
    Oprószyć solą, pieprzem, i przyprawą ognisty smok.
    Odstawić na około 15 minut.
    Na patelni rozgrzać olej, na gorący ułożyć kawałki żeberek i podsmażyć na złoty kolor z obu stron.
    Podlać wodą, dodać sos teryiaki i sos chili.

  2. Dusić pod przykryciem na małym ogniu do miękkości.
    Żeberka należy od czasu do czasu przewrócić i uważać aby sos się nie przypalił.
    Żeberka podawać z ryżem i np. sałatą w sosie jogurtowo koperkowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń