Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka wołowe długo duszone

Żeberka wołowe długo duszone

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 73

Dodano:

Odsłon: 83

Wołowinka wychodzi mięciutka, rozpada się pod widelcem i jest pyszna - z młodymi ziemniaczkami i ogóreczkiem małosolnym lub konserwowym.

Składniki

  • szponder wołowy 1 kg
  • pęczek młodej włoszczyzny
  • cebula 4-5 szt
  • czosnek - 4-5 ząbków
  • sól, pieprz, tymianek świeży, ziele angielskie, liść laurowy, owoce jałowca
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięsko porcjujemy na mniejsze kawałki,
    Cebulę i czosnek obieramy.

    W głębokim rondlu wlewamy trochę oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, następnie zmniejszamy płomień i wlewamy wodę, tak aby zakryła mięso.
    Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, i owoce jałowca, trochę soli i pieprzu.
    Cebule kroimy w piórka, czosnek kroimy i wrzucamy na wołowinę.
    Solimy, wrzucamy świeży rozmaryn, trochę pieprzu

  2. Gotujemy 1,5 -2 h na wolnym ogniu, w międzyczasie przygotowujemy włoszczyznę.
    Obieramy marchewki, pietruszkę i seler.
    Dokładnie myjemy por i jeśli mamy liście selera.
    Kroimy warzywa tak jak lubimy.
    Jak mięso już będzie miękkie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze 30 min.
    Podajemy z ziemniakami i ogóreczkiem.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń