Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z kapustą duszone w piekarniku.

Żeberka z kapustą duszone w piekarniku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 423

Dodano:

Odsłon: 3631

Potrawa z serii jednogarnkowej. Duszone żeberka z kiszoną kapustą.

Składniki

  • 0,75 kg żeberek trójkątów.
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 opakowanie suszonych borowików ( zamiennie mogą być świeże)
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Przyprawa typu warzywko
  • Przyprawa do żeberek
  • Pieprz ziołowy
  • Majeranek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kapustę opłukać i poszatkować.

  2. Żeberka podzielić na kawałki

  3. Cebulę, boczek i czosnek pokroić. Wyłożyć do brytfanny. Wysypać na to suszone grzyby.

  4. Wyłożyć kapustę, posypać pieprzem , warzywkiem.

  5. Wyłożyć na kapustę żeberka osypane z obu stron przyprawą.

  6. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na trzy godziny w temp. 150 stopni.
    W tak zwanym międzyczasie zaglądać i jeśli potrzeba lekko wymieszać i podlać wodą w niewielkiej ilości. W trzeciej godzinie można zwiększyć temperaturę do 180 stopni.
    Jeżeli wydaje nam się, ze kapusta jest za kwaśna, można dodać kilka łyżek miodu i wymieszać dokładnie z podduszoną kapustą

  7. Podać z ziemniakami albo żytnim lub razowym chlebem.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń