Do góry

Dania główne Przepis na:

Żeberka z rękawa

Żeberka z rękawa

Autor: bryssska

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 6591

Dodano: 03.06.2018

Odsłon: 361

Ten kto wynalazł rękaw do pieczenia to zrobił strzał w dziesiątkę. Jeśli się raz spróbuje pieczenia mięsa tym sposobem trudno jest potem przestać, bo niby dlaczego, mięso jest kruche, ładnie wypieczone, soczyste, mało kaloryczne bo pieczone bez tłuszczu, we własnym sosie który potem można użyć jako bazy do sporządzenia przepysznego sosu lub jeżeli nie mamy czasu to użyć właśnie tego sosiku. No i co najważniejsze nie trzeba ciągle polewać mięsa podczas pieczenia aby nie było wyschnięte lub się zbytnio nie przypaliło z wierzchu.

Składniki

  • 1 kg grubych żeberek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej czerwonej papryki
  • 1 kopiasta łyżeczka przyprawy do żeberek
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku czosnkowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu
  • 1 foliowy rękaw do pieczenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żeberka kroimy na prostokątne kawałki najlepiej z jedną lub dwiema kostkami.

  2. Przyprawy przesypujemy do miseczki i dokładnie mieszamy.

  3. Tak przygotowaną mieszanką przypraw obsypujemy po kolei kawałki żeberek.

  4. Przyprawione żeberka przekładamy do rękawa foliowego, jeżeli została nam przyprawa to wsypujemy ją do worka foliowego z mięsem.

  5. Rękaw dokładnie zawiązujemy specjalnie do tego dostosowanym drucikiem, jeżeli macie taki rękaw cięty z metra, to wówczas zawiązujemy go z dwóch stron.

  6. Rękaw z mięsem przekładamy na żaroodporne naczynie lub na brytfankę i wkładamy je na najniższą półkę w piekarniku nagrzanego do temperatury 200'C. Mięso pieczemy przez około 75 minut. Po upieczeniu wyciągamy kawałki żeberek z rękawa i zjadamy się nimi póki są jeszcze ciepłe.

  7. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 czerwca U nas to zamiast piekarnika jest Halogen, zawsze łatwiej wyczyścić, a smakuje tak samo :)
Karkóweczka pierwsza klasa :D
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 03 czerwca Uwielbiam żeberka w każdej postaci:) Najważniejsza zaleta pieczenia w rękawie - nie trzeba myć przypalonego naczynia żaroodpornego /w którym kiedyś bezpośrednio piekłam mięso/ Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 czerwca Idealne zeberka! od lat wszytsko pieke w rekawie :) Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń