Do góry

Desery Przepis na:

Zebra

Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 328 Ocena: 3975

Dodano:

Odsłon: 1356

Ciasto na "Zebrę" jest takie samo jak w moim przepisie "Babka na oleju' i "Muffinki na oleju". Warto ten przepis sobie zapisać, gdyż jak widać jest on "wielokrotnego użytku". Samo ciasto wyglądem i smakiem wprowadza w dobry nastrój.

Składniki

  • 8 łyżek ciepłej przegotowanej wody
  • 8 łyżek oleju rzepakowego ( temperatura pokojowa)
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. cukru brązowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka (temperatura pokojowa)
  • 2 łyżeczki ( płaskie) proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier waniliowy. Nadal miksować. Kolejno dodawać żółtka, olej, wodę. Na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przelać do miseczki. Do pozostałej części dodać nieco przegotowanej wody i kakao. Wszystko wymieszać.

  2. Okrągłą foremkę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek foremki nałożyć dwie łyżki np. białego ciasta. Na to dwie łyżki ciemnego ciasta i tak na zmianę aż do wyczerpania obydwu kolorów ciasta.

  3. Piec około 40 min w nagrzanym piekarniku do 180 st. C. Po upieczeniu i wystudzeniu lukier z soku z cytryny i cukru pudru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń