Do góry

Desery Przepis na:

Zebra borówkowo - cytrynowa

Zebra borówkowo - cytrynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 72 Ocena: 1238

Dodano:

Odsłon: 231

ZEBRA BORÓWKOWO CYTRYNOWA

Składniki

  • Biszkopt (20 cm): 2 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masa borówkowa: 25 dag borówek 50 dag sera białego 3 łyżki żelatyny (zalać 4-5 łyżkami wody odstawić do napęcznienia. Napęczniał
  • Masa cytrynowa: 50 dag sera białego galaretka cytrynowa (rozpuszczona w szklance wrzątku) łyżka żelatyny (zalac-3 łyżkami zimn
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem.

    Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka).

  2. Masa borówkowa
    Około 15 dag borówek zblędować (zblędowane owoce przetrzeć prze sitko następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać ) sok borówkowy zmiksować z serem. Masę odstawić aby zaczęła tężeć. Do sera dodać sok z borówek wraz z żelatyną ( jeżeli borówki nie są słodkie dodać cukier według smaku )

  3. Masa cytrynowa

    Chłodna galaretkę wymieszać z rozpuszczoną żelatyną i wlać do sera i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na około 15 minut.

    Zarówno masa cytrynowa jak i z borówek powinny konsystencję gęstej śmietany.

  4. Na biszkopt wykładać na przemian po 2-3 łyżki masy cytrynowej oraz borówkowej.
    Wierz zebry posmarować cytrynową masą, i ułożyć pozostałe borówki.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń