Do góry

Desery Przepis na:

Zebra ciasto

Zebra ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 6549

Dodano:

Odsłon: 6563

Klasyczna pyszna zebra. Szybka a zarazem zawsze zachwycająca swoim oryginalnym wyglądem.

Składniki

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 + 2 łyżki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3,/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki kakao
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Ustawiamy na garnku miskę i wbijamy jajka, dodajemy cukier. Wszystko dokładnie miksujemy do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści (ok. 4 min miksowania).

  2. Do ubitych jajek dodajemy na przemian trochę mąki, proszek do pieczenia, wodę oraz olej. Wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.

  3. Ciasto rozdzielamy na dwie miski. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie miksujemy po dodaniu składników.

  4. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Na przemian nalewamy łyżkę masy jasnej i ciemnej.

  5. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni pieczemy 1h. Po tym czasie upewniamy się czy ciasto jest już gotowe w tym celu wbijamy na środek ciasta wykałaczkę (długą) jeśli jest sucha ciasto jest gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń