Do góry

Desery Przepis na:

Zebra z kremem karpatkowym

Zebra z kremem karpatkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 164 Ocena: 382

Dodano:

Odsłon: 2343

proste ciasto z pysznym kremem...

Składniki

  • CIASTO:
  • jajek - 5 szt
  • cukier - 1 szkl
  • maka pszenna - 2,5 szkl
  • woda gazowana - 1 szkl
  • olej - 1 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • mąka pszenna - 3 łyżki
  • kakao - 3 łyżki
  • cukier puder
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
  • KREM:
  • masło - 50 dag
  • cukier - 1,5 szkl
  • mleko - 1 litr
  • budyń waniliowy- 3 op
  • perełki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CIASTO:
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy jajecznej na przemian z olejem i wodą gazowaną. Ubijać mikserem na niskich obrotach.
    Ciasto dzielimy mniej więcej na pół, do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki, a do drugiej kakao, dobrze wymieszać ciasta.
    Tortownice wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wlewać małymi porcjami na przemian ciasto jasne i ciemne.
    Piec ok 55 minut w temp 180stC.

    KREM:
    600 ml mleka zagotować z pół szklanki cukru - mieszając , w pozostałym 400 ml mleka rozprowadzić proszek budyniowym, dobrze wymieszać i powoli wlewać do gotującego się na małym ogniu mleka- cały czas mieszając , by powstała gładka masa budyniowa.
    Odstawić do wystudzenia.
    Masło utrzeć z cukrem na gładki krem i dodawać małymi porcjami budyń, dobrze razem wszystko połączyć.

    Wystudzone ciasto przekroić na pół, przełożyć go kremem, przykryć drugą połówką, ponownie posmarować kremem. Pozostałym kremem można dowolnie ozdobić i udekorować perełkami.
    Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń