Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Zielona fasola szparagowa po portugalsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 332 Ocena: 8998

Dodano:

Odsłon: 8864

Portugalską specjalnością regionu Alentejo jest właśnie ta chrupka zielona fasola szparagowa zapiekana z soczystym pomidorem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Połączenie tych wszystkich smaków tworzy przepyszne danie, które idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, choć mnie smakuje sama z pieczonym chlebkiem.

Składniki

  • 350 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 mała marchew
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 50 ml wody
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • kilka listków mięty (niekoniecznie)
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z fasoli szparagowej odcinamy końce z jednej i z drugiej strony. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę.

  2. Pomidory nacinamy z góry na krzyż i zalewamy wrzącą wodą, trzymamy kilka sekund, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy je na ćwiartki i usuwamy z nich gniazda nasienne. Tak oczyszczone pomidory kroimy w grubą kostkę.

  3. Na połowie rozgrzanej oliwy podsmażamy cebulę przez kilka chwil, tak aby zmiękła. Do podsmażonej cebuli dodajemy czosnek i podsmażamy chwilkę.

  4. Następnie dodajemy fasolę szparagową i marchewkę oraz liście laurowe. Mieszamy i podsmażamy 4 minutki.

  5. Do posmażonych warzyw dodajemy wodę z sokiem z cytryny oraz resztę oliwy z oliwek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej pomidory i natkę pietruszki. Mieszamy.

  7. Tak przygotowane warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy (można zakryć folią aluminiową, jeśli nie macie naczynia z pokrywką).

  8. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C i pierzemy przez około 25 minut lub do momentu aż fasola i marchewka będą miękkie, ale chrupkie.

  9. Podajemy gorące posypane zszatkowanymi listkami mięty. Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (31)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 13 lipca Dzięki, mam nadzieję że zbiory będą udane, u mnie zielona obrodziła, ale żółta i dalmatyńczyk kiepsko ;-D Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 13 lipca No i kolejny przepis do zrobienia, choć więcej mamy żółtej ;) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

helenapon 13 lipca A ja mam w swoim ogrodzie nadmiar fasolki. Wykorzystam przepis. Dziękuję. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń