Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone curry z kurczakiem

Zielone curry z kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 1720

Dodano:

Odsłon: 530

czyli nasze ulubione danie na rozgrzewkę ;-)

Składniki

  • pierś z kurczaka - 4 szt.
  • zielona pasta curry - 4 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • imbir - ok. 4-5 cm
  • cebula - 2 szt.
  • olej - 2-3 łyżki
  • mleko kokosowe - 2 puszki po 400 g
  • szpinak mrożony rozdrobiony - 0,5 kg
  • pomidory w puszce (krojone, bez skórki) - 1 puszka 400 g
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w niezbyt dużą kostkę, przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, obrany i drobno posiekany imbir oraz pastę curry. Solimy (ok. 1 płaska łyżeczka) i dokładnie mieszamy, aby przyprawy oblepiły kurczaka. Odstawiamy na 30 min.

  2. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Jak już się zeszkli dodajemy kurczaka z przyprawami i smażymy do lekkiego zrumienienia, często mieszając.

  3. Dodajemy pomidory oraz szpinak i dusimy w odkrytym garnku tak długo, aż szpinak się rozmrozi i odparuje cały płyn.

  4. Teraz dodajemy mleko kokosowe i nie gotujemy już zbyt długo (kilka minut na małym ogniu). Jeżeli to konieczne, to doprawiamy solą.

  5. No i gotowe ;-) Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko lub z chlebkiem naan. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń