Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone mielone

Zielone mielone

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 231

Dodano:

Odsłon: 149

Mielone w całkiem nowej zielonej odsłonie.

Składniki

  • 300 g mięsa mielonego
  • jajko
  • Bułka tarta
  • Ząbek czosnku
  • świeża bazylia
  • łyżeczka soku z cytryny
  • oregano (u mnie świeże)
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • Koperek
  • Szpinak
  • woda gazowana
  • kawałek papryczki chilli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do malaksera wrzucić:
    gałązkę bazylii,
    ząbek czosnku,
    Garść natki pietruszki i koperku
    Garść szpinaku
    sok z cytryny
    musztardę
    Oregano
    chili
    doprawić solą i pieprzem,
    2-3 łyżki oliwy
    wszystko zblendować dodając powoli wodę gazowaną. otrzymana pasta nie może być zbyt rzadka.

  2. Zieloną pastę dodać do mięsa mielonego wraz z jajkiem i wszystko wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodać bułki tartej.

    Uformować kotleciki i przełożyć na blaszkę do pieczenia wysmarowaną oliwą.

    Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 15-30 minut.

    Podawać]
    (u mnie z odrobiną sosu czosnkowego)

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń