Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Zielone pierogi z pieczarkami i kaszą jaglaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 162 Ocena: 559

Dodano:

Odsłon: 2702

Do ciasta na pierogi dodałam młodego jęczmienia. Pierożki mają piękny, zielony kolor i są bardzo smaczne.

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka młodego, sproszkowanego jęczmienia
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 40 dag pieczarek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, sos sojowy do smaku
  • Pozostałe składniki:
  • opcjonalnie wędzony boczek
  • Smalec
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną wsypać na sito, przepłukać pod bieżącą wodą, przelać wrzątkiem, osączyć. W rondlu zagotować szklankę wody, dodać odrobinę soli, wsypać kaszę i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

    Nadzienie:

    Na rozgrzanym oleju z masłem podsmażyć posiekany por i czosnek. Następnie wsypać starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, smażyć do odparowania. Połączyć z ugotowaną kaszą, doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

  2. Ciasto:

    Masło rozpuścić w ciepłej wodzie z mlekiem. Mąkę wymieszać z odrobiną soli, młodym jęczmieniem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wlewać płyn i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię, odłożyć na 20-30 minut.

  3. Następnie rozwałkować, pokroić w prostokąty, włożyć porcję farszu.
    Złożyć na pół i dokładnie zlepić.

  4. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować około 4-5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię.

    Podawać z usmażonym na smalcu wędzonym boczkiem lub cebulką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń