Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie lubiłam śledzi z powodu ości i znam wiele takich osób, te są pyszne a ości znikją w magiczny sposób
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36056
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 180
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 318
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 385
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 36056
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 180
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 318
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 385
Składniki
Śledzie rozmrażamy i kroimy na cztery części odcinając grzbiety. Robimy zalewę: olej, ocet, cukier, sól, przyprawy gotujemy dodając pokrojoną w półplasterki cebulę ok. 15-25 minut. W osobnym naczyniu mieszamy koncentrat i ketchup. Następnie układamy warstwami w płaskim rondlu zalewę, mieszankę pomidorową i śledzie i znów zalewa, pomidory i śledzie i tak do wyczerpania składników, najlepiej zakończyć pomidorami. Gotujemy to wszystko na małym ogniu pod przykryciem, nie mieszając ok. 10 minut. Po wystudzeniu przekładamy do kamionkowego naczynia lub słoja, ostrożnie żeby nie połamać śledzi. Tak zrobione śledziki mogą stać sobie w lodówce nawet 3 tygodnie i nie popsują się, najlepsze są po 3 dniach, bo ości ZNIKAJĄ!!! Możemy je zrobić inaczej krojąc śledzie na połowę, zwijając jak rolmopsy z cebulą, ogórkiem kiszonym i papryką (spiąć wykałaczką i postępować jak wyżej) lub kroić drobniej i dodając po zamarynowaniu ( ok. 3 dni) kukurydzę i fasolkę czerwoną z puszki zrobić pyszną śledziową sałatkę.