Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielone szparagi w parmezanie

Zielone szparagi w parmezanie

Autor: fafiatko

Przepisów i artykułów: 141 Ocena: 2121

Dodano: 21.05.2018

Odsłon: 3272

"Szybciej niż gotują się szparagi" O.A.

Składniki

  • zielone szparagi pęczek
  • woda do gotowania
  • sól płaska łyżka
  • cukier łyżeczka
  • parmezan lub twardy ser 5gram
  • Pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zielone szparagi nie dość że są przepyszne to szybko się je przygotowuje i nie mają włókien.
    Szparagi po umyciu chwyta się za grubszą końcówkę i próbuje odłamać. Odłamie się w tym miejscu gdzie już nie jest łykowaty.
    Szparagi można gotować w specjalnym garnku lub z na tyle dużym dnem aby można było je położyć- zielone maja odrobinę twardsze główki od białych.
    Zielone szparagi gotuję się 8 minut w wodze z dodatkiem soli i cukru.
    Po tym czasie ewentualnie można dodać parę minut jeśli grubsza końcówka jest jeszcze zbyt jędrna.

    Gorące szparagi cienko można posypać startym serem. Ser podkreśli ich smak i nada odrobinę aromatu i słoności.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń