Do góry

Dania główne Przepis na:

Zielone tagiatelle z brokułami, serem niebieskim pleśniowym boczkiem

Zielone tagiatelle z brokułami, serem niebieskim pleśniowym  boczkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 182

Dodano:

Odsłon: 14140

Smakowicie

Składniki

  • brokuł, 1 sztuka
  • Ser pleśniowy niebieski (np. lazur lub Turek), 100g
  • Boczek surowy wędzony, 50g-100g
  • Śmietana kwaśna 18% (np Zotta), 180g
  • sól, pieprz, do smaku
  • rozmaryn, szczypta
  • Makaron tagiatelle zielone, 400g
1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy różyczki brokuła w osolonym wrzątku 3-5 minut. Odcedzamy i hartujemy zimą wodą.

  2. Na patelni podsmażamy (maks 3 min) pokrojony w bardzo cienkie paski boczek (aby łatwiej się kroiło proponuję zamrozić boczek i dopiero wtedy kroić. Grubość pasków będzie tak cienka jak szynki parmeńskiej ;))

  3. Do podsmażonego boczku dodajemy ser pleśniowy niebieski. Rozpuszczamy.

  4. Kolejno dodajemy śmietanę i doprawiamy pieprzem i bardzo delikatnie solą (jeśli potrzeba: boczek i ser są już słone).

  5. Do powstałego sosu dodajemy wcześniej ugotowane różyczki brokuła.

  6. Całość posypujemy szczyptą suszonego bądź świeżego rozmarynu.

  7. Podajemy z zielonym tagiatelle lub z innym makaronem

  8. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Homer 19 października 2010 Mirabelko, zamieszczaj zamieszczaj bo każdy Twój przepis się sprawdza- nie ma możliwości żeby nie smakowało ;)

dobre, ale ruszamy się po jedzonku i wtedy nie ma już kaloryczności :)

a na zastąpienie brokułów niebawem będzie inny przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 19 października 2010 Zdrowe, smaczne i kolorowe ! Dobra rada z krojeniem boczku :) Szkoda, że mój Mężczyzna nie lubi brokułów :( ale może czymś go zastąpię.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 18 października 2010 Ja też robiłam niedawno zielone tagliatelle, ale z innym sosem :D niebawem zamieszczę przepis. A Twój przepis baaardzo mi się podoba :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

monikanie 18 października 2010 Uwielbiam brokłuła z serem pleśniowym! i do tego ta śmietanka .... ehhh jak dobre - to musi być kaloryczne! :) pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń