Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Samo zdrowie! Zielone pierożki z zielonym nadzieniem. Jedynie sos lekko żółty. Ale z zielonymi listkami szałwii. Szpinak, ricotta, parmezan - włochy na talerzu (Emilia - Romania). Pierożki to cappelletti - całkiem jak nasze uszka :-)
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 668
Szybka i smaczna
Odsłon: 11215
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 251
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 26
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 51
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 668
Szybka i smaczna
Odsłon: 11215
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 251
Składniki
Dwie garście liści szpinaku wrzuć na 5 minut do wrzątku, odcedź, przelej zimną wodą i dokładnie odciśnij. Rozdrobnij blenderem. Mąki (oba rodzaje) wysyp na blat, wymieszaj ze szczyptą soli, zrób zagłębienie i wbij jajka. Dodaj rozdrobniony szpinak i wyrób elastyczne ciasto. W miarę potrzeby dodaj nieco wina, tyle, ile ciasto przyjmie. Zawiń w folię i odłóż na pół godziny do lodówki.
Szpinak opłucz, zblanszuj i dobrze odsącz. Parmezan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Odsączony szpinak wrzuć na rozgrzaną oliwę, smaż krótko na mocnym ogniu, dodaj posiekany czosnek i podlej niewielką ilością wina. Duś, aż będzie bardzo miękki. Dopraw do smaku odrobiną soli (pamiętaj, że ricotta ma nieco słony smak, parmezan również), pieprzem i gałką muszkatołową.
Przełóż usmażony, przestudzony szpinak do miski, dodaj ricottę, parmezan i utrzyj blenderem na gładką masę. Dopraw do smaku.
Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek. Pokrój na kwadraty o boku ok. 4 cm. Połóż na każdym małą łyżeczkę farszu, sklej dobrze po przekątnej i załóż i sklej końce każdego pierożka tak, aby powstały małe uszka. Gotuj w dużej ilości osolonej wody ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Przygotuj sos: rozgrzej na patelni masło, wrzuć liście szałwii, podsmaż chwilę i dodaj śmietankę. Smaż jeszcze chwilę mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Ugotowane pierożki wyłóż na podgrzane talerze, polej sosem i od razu podawaj. Podaj do nich starty parmezan do posypania wg indywidualnych gustów.