Do góry

Przekąski Przepis na:

Zielony groszek z szynką

Zielony groszek z szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 383 Ocena: 11018

Dodano:

Odsłon: 317

Świeży, zielony groszek duszony ze słona szynką, a na koniec skropiony sokiem z cytryny i obsypany natką pietruszki. Proste i szybkie, a jakie pyszne.

Składniki

  • 10 dag szynki konserwowej wieprzowej
  • 1/2 pęczka młodej cebulki
  • 1 kopiata łyżka masła
  • 1 szklanka świeżego zielonego groszku
  • 150 ml bulionu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Cebulę szatkujemy razem z zielonym szczypiorem. Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażmy na nim cebulkę przez około 1 minutkę.

  2. Do podsmażonej cebulki dodajemy szynkę, mieszamy i podsmażamy 2 minutki.

  3. Następnie dodajemy groszek i również podsmażamy go z resztą składników 2 minutki.

  4. Całą potrawę podlewamy bulionem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia około 10 minut lub do wyparowania bulionu.

  5. Kiedy groszek z szynką wchłoną już cały bulion, wówczas zdejmujemy go z ognia i dodajemy sok z cytryny i pietruszkę. Mieszamy i doprawiamy w razie potrzeby.

  6. Podajemy gorące z dodatkiem bagietki. Smacznego !!!

  7. ;-D

  8. ;-)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 lipca Proste,szybkie i smaczne,podziwiam Twoją pomysłowość:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 22 lipca Bardzo apetyczne i aromatyczne danie. Świetne do pieczywa:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 lipca Pomyslowe polaczenie smakow! swietnie to Wymyslilas! Odpowiedzi: 6 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń