Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zielony krem kabaczkowy"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 16
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 73
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 158
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 187
Składniki
Kabaczek (patison lub cukinię) umyj starannie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, pokrój w półplasterki. Starsze warzywo musisz wcześniej obrać i pozbawić nasion. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj.
W garnku o grubym dnie rozgrzej masło. Wrzuć plasterki kabaczka i czosnek, chwilę smaż. Zalej bulionem warzywnym (może być z kostki). Wrzuć zamrożony groszek. Gotuj na małym ogniu 20 minut.
Gdy warzywa będą zupełnie miękkie, zdejmij garnek z ognia. Zmiksuj zupę na gładki krem razem ze śmietaną. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj np. z grzankami.
czas ok. 45 min; porcja – 250 kcal, cena 1,50 złŹródło: Świat kobiety