Do góry

Desery Przepis na:

Ziemiste ciasto z "dżdżownicami"

Ziemiste ciasto z dżdżownicami

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 4110

Dodano:

Odsłon: 50775

Trafiłam na to ciasto w internecie i zrobiłam swoje.Ciekawie i nietypowo wygląda na stole:)

Składniki

  • markizy z nadzieniem czekoladowym, ok 350 g
  • mleko, 1/3 szklanki
  • banan, 1
  • serek maskarpone, 100 g i dodatkowo 2 łyżki
  • smietana kremówka, 200 ml
  • cukier puder, łyżeczka
  • cukier waniliowy, łyżeczka
  • posypka:
  • kakao
  • posypka czekoladowa
  • żelki dżdżownice (u mnie żelki spaghetti czerwone,które porwałam na kawałki)
5-6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Rozkruszyć ciastka(np w malakserze lub tłuczkiem przez folię)

  2. Zmiksować mleko z 2 łyżkami serka i bananem i zmieszać z pokruszonymi ciastkami.Masa będzie bardzo gęsta,ziemista i taka ma być.

  3. Krem:ubić kremówkę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym,następnie dodać 100 g serka i krótko zmiksować.

  4. Na dno naczynia kłaść połowę masy ciasteczkowej a na to połowę kremu.Następnie na krem delikatnie kłaść drugą połowę masy ciasteczkowej(najlepiej kawałkami by nie wydusić kremu,bo masa jest gęsta) a na końcu resztę kremu dokładnie rozsmarować na powierzchni.

  5. Wierzch posypać dokładnie kakao,tak by zakryć cały krem,a potem można dodatkowo posypać gotową posypką czekoladową.Włożyć na noc do lodówki.Po wyjęciu udekorować "dżdżownicami",smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

limetka 02 listopada 2013 R E W E L A C J A ! ! !
prosto i efektowwnie
dla dzieciaków super !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 maja 2012 Barbarelka36 - życzę udanej imprezy urodzinowej:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Barbarelka36 25 maja 2012 Zrobiłam dzisiaj, wyszło fantastycznie, córka zadowolona, jutro ma imprezę urodzinową.... dzięki!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megi6543 02 maja 2012 Super wygląda trzeba zrobić zostawiam 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 01 maja 2012 Szczerze mówiąc wygląda tak jakby faktycznie robaczki sobie pełzały fajny pomysł:-)) Ik-a widzę poczucie humoru cie nigdy nie opuszcza:-)) Do ulubionych :-)Pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 kwietnia 2012 Jagulka - masz rację:) serek homogenizowany też będzie pasował,raz z nim zrobiłam ten deser,jednak wolę mascarpone bo jest taki super mocno śmietankowy,delikatny,bardzo go lubię.Co do modyfikacji....mam zamiar kiedyś zamiast banana użyć truskawek lub malin,zobaczę co wyjdzie;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagulka 27 kwietnia 2012 Serek mascarpone z powodzeniem można zastąpić serkiem homogenizowanym. Równie dobrze bd smakować :) Przepis można naprawdę bardzo fajnie modyfikować... To już zależy od pomysłu wykonawcy :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 27 kwietnia 2012 :-) Podałabym takie ciasto na jakiejś napuszonej rodzinnej imprezie :-) Piąteczka.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kinia13 26 kwietnia 2012 czadowe :) tylko ile ma w końcu być tego serka mascarpone - 100g czy 200g?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń