Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczana babka z wędlinami"
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 270
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 84
Takie golonko najbardziej lubi mój mąż . Golonko gotowane do miękkości na wol...
Odsłon: 299
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 163
Polecam.
Odsłon: 270
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 84
Składniki
Wędzony boczek i kiełbasę pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Boczek i kiełbasę podsmaż na patelni bez tłuszczu. Zdejmij. Na wytopionym tłuszczu zrumień cebulę z czosnkiem. Ostudź.
Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Włóż do miski, odstaw na chwilę. Odlej sok, który puściły.
Do ziemniaków dodaj ostudzoną kiełbasę z boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj żółtka, wsyp kaszę, przypraw solą, pieprzem i majerankiem, wymieszaj. Dodaj ubitą pianę z białek i natkę, wymieszaj.
Masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm). Piecz ok. półtorej godz. w 180°C. Gorącą babkę polej śmietaną, posyp szczypiorkiem.
<strong>Przepis przysłała Agnieszka Rybak z Pruszcza Gdańskiego.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie