Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana pizza z mascarpone i parmezanem

Przepis dnia 2019-06-25
Ziemniaczana pizza z mascarpone i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 187 Ocena: 2212

Dodano:

Odsłon: 1170

Biała wersja pizzy - z ziemniakami, wcześniej lekko podpieczonymi w piekarniku, ułożonymi na warstwie serka mascarpone z parmezanem doprawionych skórką cytrynową i szczypiorkiem. Warto spróbować

Składniki

  • CIASTO
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 110 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • NA WIERZCH
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka oliwy
  • 150 g serka mascarpone
  • 40 g parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek szczypiorku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać mąkę z drożdżami i solą, dodać oliwę i wodę - wymieszać łyżką a potem za pomocą rąk ( lub w robocie kuchennym) wyrobić gładkie ciasto, przez ok 10 minut, odłożyć do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
    Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na ręczniku papierowym, przykryć drugim kawałkiem ręcznika i wytrzeć z wody. Posolić i popieprzyć, polać oliwą i wymieszać.
    Ułożyć ziemniaki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem- tak, żeby na siebie nie zachodziły.
    Piec 10 minut w 180 stopniach.

  2. W misce wymieszać mascarpone z oliwą, startym parmezanem, drobno posiekanym ząbkiem czosnku i otartą skórką z cytryny, posolić i popieprzyć.
    Ciasto z pizzy ponownie wyrobić, rozwałkować na duży prostokąt na papierze do pieczenia ( na szerokość blachy) i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia,
    Serek wyłożyć na ciasto, równo rozprowadzić po spodzie ciasta. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
    Na serek wyłożyć ziemniaki. Polać lekko oliwą.
    Piekarnik nagrzać do 230 stopni ( nagrzać też blachę)
    Blachę wyjąć, szybko przełożyć pizzę na papierze i wstawić do piekarnika.
    Piec ok 10-15 minut aż całość się dobrze upiecze.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń