Do góry

Sałatki Przepis na:

Ziemniaczana sałatka idealna na grilla

Ziemniaczana sałatka idealna na grilla

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1814

Dodano:

Odsłon: 14097

Ziemniaczana winna sałatka bardzo dobrze pasuje do grillowanego mięsa.

Składniki

  • 6 ugotowanych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 4 świeże ogórki
  • pęczek rzodkiewek
  • szczypiorek
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 1/2 szklanki gorącego bulionu
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżka oleju sałatkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Jeżeli mamy ziemniaki stare gotujemy w mundurkach i po ugotowaniu obieramy. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy w salaterce.
    Mieszamy ocet z musztardą, solą, pieprzem, cukrem i olejem. Łączymy z gorącym bulionem. Tak przygotowanym sosem zalewamy ziemniaki. Całość zasypujemy pokrojoną w piórka czerwoną cebulą, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
    Po tym czasie obieramy ogórki, myjemy rzodkiewkę. Jedno i drugie kroimy w plasterki. Szczypiorek drobno kroimy a jajka kroimy w ćwiartki. Składniki mieszamy z ziemniakami i na koniec sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
    Sałatkę podajemy mocno schłodzoną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń