Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaczana tarta

Ziemniaczana tarta

Autor: mona83

Przepisów i artykułów: 65 Ocena: 426

Dodano: 20.04.2018

Odsłon: 4409

Połączenie ziemniaków z ciastem, szpinaku i fety to strzał w dziesiątkę. Pierwszy raz zrobiona ale na pewno nie ostatni, bo wszystkim bardzo smakowała i została szybko zjedzona.

Składniki

  • Ciasto: mąka 1,5 szkl.
  • margaryna 12,5 dkg
  • sól 1/3 łyżeczki
  • żółtko 1 szt.
  • Nadzienie: gotowane ziemniaki 50 dkg
  • śmietana 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ziemniaków 1 łyżka
  • szpinak rozdrobniony 15 dkg
  • ser feta 10 dkg
  • czosnek 2 ząbki
  • ser żółty 10 dkg
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, zwinąć w folię i schłodzić w lodówce przez godzinę.

  2. Piekarnik nagrzać do temp. 175 st C.
    Formę wyłożyć ciastem, ponakłuwać i podpiec 15-20 minut.

  3. Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać śmietanę i przyprawy.
    Szpinak wymieszać z fetą, przyprawami.

  4. Na podpieczony spód wyłożyć szpinak na niego ziemniaki i zapiekać około 20 minut. Pod koniec pieczenia posypać startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń