Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczana tortilla na ostro"
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 531
To pyszny sos, który można przygotować o każdej porze roku, idealny jako doda...
Odsłon: 207
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 531
Składniki
Obrane ziemniaki gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy, kroimy w ćwiartki.
Cebulę kroimy w półplasterki, a cukinie w grubą kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Papryczki chili kroimy w plasterki.
W żaroodpornym okrągłym naczyniu rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojone ziemniaki i cukinię, mieszamy. Doprawiamy papryczkami chili, pieprzem i solą. Zestawiamy z ognia.
Jajka dobrze roztrzepujemy, dodajemy pieprz i sól. Zalewamy ziemniaki z cukinią, posypujemy natką pietruszki i pieczemy 20–25 minut w 200oC. 5. Tortillę wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 5 minut, aby chwilę odpoczęła. Porcjujemy, posypujemy natką i podajemy, np. z surówkami.
Czas przygotowania 50 minut. Cena porcji ok. 2,80 zł.
Wartość odżywcza porcji 380 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 22 g/Węglowodany 24 gŹródło: Rewia