Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i pomidorami pod beszamelem

Przepis dnia 2011-04-14
Ziemniaczana zapiekanka z kiełbasą i pomidorami pod beszamelem

Autor: taura

Przepisów i artykułów: 236 Ocena: 5891

Dodano: 12.04.2011

Odsłon: 29512

Fantastyczny obiad! Lub kolacja :)

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na parze ugotowałam 5 ziemniaków. Na patelni usmażyłam pętko kiełbasy pokrojonej w plasterki i 2 cebule.

  2. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam warstwy: plastry ziemniaków z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - plastry pomidora obsypane pieprzem ziołowym - plastry ziemniaka z odrobiną soli - kiełbasa z cebulą - pomidory obsypane pieprzem ziołowym - sos beszamelowo-czosnkowy.

  3. A sos robimy tak: na rozgrzaną patelnię włożyłam ok. 6 łyżek masła. Kiedy się roztopiło, wsypałam 3 łyżki mąki i połączyłam. Po połączeniu i podgrzaniu 20-30 sekund zaczęłam dolewać malutkie porcje mleka, intensywnie mieszając. Mleka dolewałam tyle, aż masa miała konsystencję sosu. Do takiego sosu wsypałam łyżeczkę granulowanego czosnku.

  4. Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

taura 16 kwietnia 2011 Tolado51 zrób tą zapiekankę z obojętne jakiej kiełbasy, obojętnie jakiego żółtego sera, a zobaczysz, że smak nie będzie obojętny :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 16 kwietnia 2011 Kiedys dawno temu, madziu1208 na starkowany ser mówiono starty, albo utarty...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolada51 16 kwietnia 2011 Znowu typowy polski przepis: kielbasa... Moze w Polsce jest tylko jedna, ale gdzie indziej dobrze byloby znac nazwe... A do tego najlepszy zolty ser, obojetne jaki, byleby byl zólty... Smak bedzie tez obojetny...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzia1208 14 kwietnia 2011 Dziś zrobiłam na obiad.Dodałam tylko starkowany ser i było pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 14 kwietnia 2011 Uwazam,ze to co podane w przepisie daje lepszy efekt.Ja tez robie czesto zapiekanki!Sa smaczne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

buniek100 14 kwietnia 2011 Owszem mogą być surowe ale musisz dłużej zapiekać i jest smak inny.
Osobiście wolę ugotowane.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ivonne 13 kwietnia 2011 Przepraszam, wtrącę się: nie tylko z surowymi, ale nawet z nie za bardzo dogotowanymi ziemniakami zapiekanka się nie uda.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

taura 13 kwietnia 2011 Annuar, nie próbowałam z surowymi ziemniakami. Obawiam się, ze mogłyby się wystarczająco nie ugotować w zapiekance. Ale może się mylę... :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mimi619 13 kwietnia 2011 Pysznie wygląda. Kocham takie zapiekanki !

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 13 kwietnia 2011 Lubię takie jednogarnkowe dania na kolację czy obiad. Podoba mi się dodatek pomidora. A próbowałaś kiedyś z surowymi ziemniakami (pytam z wrodzonej wygody) ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń