Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wariacja na temat ziemniaków i ciągnącego się sera
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 276
Zawsze się darzy. Tak mówi moja ciocia. I to prawda. Zawsze się udaje.
Odsłon: 1776
Moja kanapka BSP (Boczek, Sałata, Pomidor) jest odpowiednikiem angielskiej po...
Odsłon: 267
Panna cotta to przepyszny deser znany kuchni włoskiej. W dosłownym tłumaczeni...
Odsłon: 276
Składniki
Ziemniaki należy umyć i ugotować w koszulkach. Ugotowane, jeszcze ciepłe ziemniaki obieramy i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy ser w nieduże kawałki o ok. 4 cm długości i 1 cm grubości, jajka rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Ochłodzone ziemniaki należy przecisnąć przez praskę o drobnych oczkach, dodać do nich żółtka, parmezan oraz sól i pieprz według uznania. Ciasto ziemniaczane rozrabiamy, najlepiej ręką. Następnie rwiemy je na kawałki formując na dłoni placuszek, kładziemy na nim kawałek sera i zamykamy tworząc wokół sera ziemniaczaną otoczkę. Gotowe crocchè panierujemy w mące, roztrzepanym białku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Mogą służyć jako przekąska, dodatek do mięsa lub jako samodzielne danie. Życzymy wszystkim smacznego!