Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane koszyczki z sałatką"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 899
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 204
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9311
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 192
Polecam.
Odsłon: 899
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 204
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9311
Składniki
Ziemniaki umyj i dokładnie osusz. Następnie obierz i pokrój na cieniutkie plasterki (można ziemniaki zetrzeć na tarce na plasterki).
Plasterki ziemniaków pokrój nożem na długie, cienkie paski. Następnie lekko osusz je papierową serwetką. W tym czasie do garnka wlej olej i rozgrzej.
Większy durszlak wyłóż po obwodzie paseczkami ziemniaków i dociśnij mniejszym durszlakiem. Razem włóż je do rozgrzanej oliwy i smaż do przyrumienienia.
Tak podana sałatka nie tylko pysznie smakuje, ale także efektownie wygląda.
Najpierw usmaż koszyczki (patrz poniżej), ostrożnie wyjmij je z durszlaka i przenieś na papierowy ręcznik. Poczekaj, aż obcieknie z nich nadmiar tłuszczu.
Pieczarki oczyść i pokrój w cienkie plasterki. Następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
W tym czasie przygotuj sos: około jednej trzeciej smażonych pieczarek dokładnie wymieszaj z musztardą, oliwą, solą, pieprzem, cukrem i octem. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę.
Sałatę i rukolę umyj i odłóż na sitko. Gdy obcieknie, rozłóż do przygotowanych koszyczków ziemniaczanych i posyp podsmażonymi pieczarkami.
Koszyczki połóż na talerze, podawaj z pieczarkowym sosem.Źródło: Na żywo