Do góry

Śniadania Przepis na:

Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaczane łódeczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 3503

Dodano:

Odsłon: 3451

Troche inne sniadanie lub kolacja, którego przygotowanie trwa ok. 15 minut pod warunkiem, ze mamy juz upieczone ziemniaki. Jesli nie, przygotowanie trwa godzine dluzej, ale warto poczekac, gdyz danie jest bardzo smaczne.

Składniki

  • 3 duze pieczone ziemniaki
  • 200 g startego sera cheddar
  • 8 plastrów smazonego bekonu (pokrojone)
  • peczek posiekanej dymki
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzac piekarnik do 200° C.
    Przekluc ziemniaki kilka razy widelcem i wlozyc do piekarnika. Piec przez 60-90 minut (w zalezności od wielkosci ziemniaków)
    Upieczone ziemniaki wyjac z z piekarnika i bardzo ostroznie (uzywajac recznika kuchennego, aby ochronic dlon), odkroic wierzch z ziemniaków a nastepnie wydrazyc je pozostawiajac ok. 1/2 cm grubosci pieczona skórke lódeczki.
    Wydrazone ziemniaki moga byc uzyte do czegos innego.

    Wypełnic skorupki ziemniaczane serem, bekonem, dymka i na wierzchu jajkiem.
    Posypać szczyptą soli i pieprzu.

    Umiescic ziemniaki z powrotem w piekarniku na 13-16 minut, do czasu az bialko sie zetnie. Nalezy to sprawdzic kilka razy w ciagu ostatnich kilku minut.
    Zóltko natomiast powinno byc nadal troche rzadkie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń