Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~

Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~

Autor:

Przepisów i artykułów: 384 Ocena: 11091

Dodano:

Odsłon: 1029

Pyszne ziemniaczane kotleciki z puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku.

Składniki

  • 8-7 średnich ziemniaków
  • 1 szklanka startego żółtego sera o pikantnym smaku
  • 5-6 łyżek mąki
  • 1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości.

  2. Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy: ser, jajko, mąkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.

  3. Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w bułce tartej.

  4. Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor

  5. Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  6. Podajemy gorące . Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 26 kwietnia Muszą być przepyszne,zjadłabym nawet o tej godzinie:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 26 kwietnia uwielbiam ziemniaki, a w takiej formie musza byc prost wyborne! Odpowiedzi: 5 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 26 kwietnia Same można zjadać, a jako dodatek do mięcha, lub ryby i sałatki, mmmmmm ... NIEBO :D Odpowiedzi: 13 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń