Do góry

Przekąski Przepis na:

Ziemniaczane wachlarzyki z serem

Ziemniaczane wachlarzyki z serem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 5

Dodano:

Odsłon: 59

Doskonały dodatek do potraw - proste,pyszne,o różnych smakach

Składniki

  • 1,2 kg podłużnych ziemniaków
  • Masło do formy
  • Sól i biały pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 75 g żółtego sera, np. tylżyckiego
  • Świeże zioła do przybrania np. tymianek,majeranek
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,umyć i starannie osączyć na ręczniku papierowym.Bulwy ponacinać wzdłuż ,jak na plastry.Piekarnik rozgrzać do 180*C

  2. Formę aluminiową wysmarować masłem.Ponacinane bulwy rozchylić jak wachlarze i włożyć do formy.Posypać solą i pieprzem.Małe kawałki masła poukładać na bulwach.

  3. Piec w gorącym piekarniku przez około 35 min,dopóki nie zmiękną,ale nie zanadto.W międzyczasie zetrzeć na tarce ser.

  4. Formę wyjąć z piekarnika,posypać ziemniaki serem i piec jeszcze przez około 15 min, aż ser się roztopi i zarumieni na złotobrązowy kolor.Gotową potrawę posypać posiekanymi ziołami i podawać od razu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń