Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczany placek z szynką

Ziemniaczany placek z szynką

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 646 Ocena: 12847

Dodano: 18.03.2017

Odsłon: 3158

Kocham tradycyjne placki ziemniaczane. Kartofle w tej wersji też smakują wybornie.

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka dymki ze szczypiorkiem
  • 200 g szynki gotowanej
  • półtora łyżki mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • biały pieprz
  • starty parmezan
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Obrałem ziemniaki, starłem na tarce o grubych oczkach. Obrałem cebulę i czok, drobno posiekałem. Dymkę ze szczypiorem pokroiłem w cienkie krążki. Szynkę pokroiłem w paski, lekko podsmażyłem na łyżce oleju. Wszystkie składniki wymieszałem w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oleju, wlałem masę ziemniaczaną, wyrównałem ją.
    Placek smażyłem (ok. 15 minut) , aż spód się zrumienił. Dobrze ścięty placek odwróciłem na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykryłem drugim i ponownie zsunąłem na patelnię, dodałem resztę oleju, smażyłem dalej ok. 15 minut na małym ogniu.
    Zdjąłem patelnię z ognia i pozostawiłem w niej placek na ok. 10 minut. Posypałem go startym parmezanem. Podałem na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kardamonovy 19 marca Mam już dawno zapisane takie cudo. Zrobię na pewno :). Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 19 marca Cudowny! <3 A mojemu mężowi śniły się dzisiaj placki ziemniaczane, chyba wiem co jutro zrobię ;) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń