Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczki po szwedzku Hasselback

Przepis dnia 2012-05-13
Ziemniaczki po szwedzku Hasselback

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6420

Dodano: 08.05.2012

Odsłon: 52109

Ziemniaczki po szwedzku będą świetną odmianą od tradycyjnych gotowanych. Rumiane, chrupiące, można je podać jako dodatek do mięs lub z ulubionym dipem. Pomiędzy ponacinane plasterki można włożyć czosnek, szynkę lub żółty ser. Można je również oprószyć ulubionymi ziołami.

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki dokładnie szorujemy lub obieramy i osuszamy (u mnie były młode ziemniaczki więc ich nie obierałam). Każdy ziemniak nacinamy w plasterki o szerokości około 3mm tak, by ziemniaki nie rozpadły się. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło, obsmażamy na rumiano ziemniaki zaczynając od strony ponacinanej. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Zrumienione ziemniaki układamy na blaszce do pieczenia, polewamy dokładnie tłuszczem ze smażenia i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy około 50-60 minut w zależności od wielkości ziemniaków oraz ich rodzaju (u mnie młode były gotowe po 40 minutach). W trakcie pieczenia ziemniaki obracamy co jakiś czas.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (17)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdaoska5 11 kwietnia 2013 Uwielbiam ziemniaczki napewno się na takie skuszę :)))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

patusia5 04 września 2012 Piotrek445, sama gotuję, dekoruję i robię zdjęcia. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia48 26 sierpnia 2012 Bardzo pyszne te ziemniaczki, zagoszczą u nas na stole na stałe. Zrobiłam je z czosnkiem powkładanym między plasterki ziemniaków, pycha!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Piotrek445 27 lipca 2012 superaśnie wyglądają sama układasz i dekorujesz ? jak tak to ukłony

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lucek0701 26 maja 2012 Pani Paulino, ziemniaczki są super! Zdjęcie zachęca do eksperymentów. Bardzo lubię Pani przepisy , gorąco pozdrawiam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jagoda50 13 maja 2012 Apetyczne te kartofelki i bardzo smaczne,sprawdziłam jak smakuja i polecam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń