Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaczki z masłem czosnkowym

Ziemniaczki z masłem czosnkowym

Autor: agnieszkacrow

Przepisów i artykułów: 150 Ocena: 5017

Dodano: 21.11.2011

Odsłon: 11124

Szybka potrawa idealna na imprezę.

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • Natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3/4 kostki masła
  • folia aluminiowa
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki: Myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie 5 min. Odcedzamy. Gdy przestygną pojedynczo kładziemy je na kawałkach folii, Delikatnie nacinamy, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy papryką, pieprzem i solą i zawijamy w folię. Możemy też pokroić ziemniaki w grubsze plasterki, polać oliwą i posypać przyprawami. Pieczemy ok godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

  2. Masło czosnkowe: 3/4 kostki masła mieszamy z 2 ząbkami czosnku przepuszczonego przez praskę. Do tego pokrojoną drobno natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku, łyżka oliwy z oliwek. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

  3. Ziemniaki podajemy w folii, tak by utrzymały ciepło, bo tylko wtedy nałożone na ziemniaczki masełko fajnie nam się rozpuści.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń