Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczki z piekarnika"
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 85
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 85
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3320
Składniki
Wyszoruj ziemniaki starannie pod bieżącą wodą, osusz, a następnie nakłuj je w kilku miejscach widelcem. Ostrym nożem zrób nacięcia w formie krzyża.
Każdy ziemniak natrzyj olejem, owiń w kawałek folii aluminiowej i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika. Piecz w 180 st. do miękkości (ok. 60 minut). Przed wyjęciem sprawdź, czy są miękkie.
Jeśli chcesz, możesz wcześniej ugotować ziemniaki w mundurkach, a potem tylko podpiec w piekarniku.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz, a następnie drobno posiekaj. Utrzyj w misce ze sporą szczyptą soli. Do osobnego naczynia włóż twaróg (najlepszy będzie tłusty lub półtłusty).
Wlej do niego śmietanę, utrzyj na kremową masę. Dodaj roztarty z solą czosnek, wymieszaj.
Umyj i osusz gałązki ziół. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj. Dodaj do serka, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ziemniaki wyjmij, odwiń z folii. Podawaj z serkiem.
Możesz upiec same ziemniaki, a potem podać do nich dowolny dip albo sałatkę, lub też od razu zapiec warzywa z farszem. Najsmaczniejsze dodatki to boczek, jajka, ser żółty lub pleśniowy, cebula, czosnek oraz zioła. Do pieczonych ziemniaków wybierz: tymianek, rozmaryn, oregano lub cząber.Źródło: Świat kobiety