Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki a la Agnieszka

Ziemniaki a la Agnieszka

Autor: agulam22

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6417

Dodano: 19.11.2011

Odsłon: 16335

Smaczne,sycące a przede wszystkim nowy smak zwykłego ziemniaka.

Składniki

  • ziemniaki DUŻE, 6 szt
  • boczek, 100g
  • cebula, 1 szt ( duża)
  • cukinia, 2 szt
  • przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona ,zioła, do smaku
  • olej, kilka łyżek
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy ,i gotujemy w całości ok 15 min,następnie schładzamy i odcinamy wierzch ok 5 cm od góry.Łyżką wybieramy środek ziemniaka aby powstała kieszeń na farsz.

  2. Cebulę obieramy,cukinie myjemy następnie kroimy w drobną kostkę. Boczek także kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy wszytko i smażymy ok 5 min,doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  3. Wcześniej przygotowane ziemniaki smarujemy olejem i posypujemy solą pieprzem i resztą przypraw,do środka nakładamy farsz.Przykrywamy ściętą górą.

  4. Wkładamy do piekarnika na ok 30-45min ( w zależności od wielkości ziemniaka).Temp. 200st C.

  5. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 12 lutego Dopiero teraz odkryłam te ziemniaczki - zabieram przepis i robię. A jakby tak dodać jeszcze do farszu pieczarkę, to byłaby to już - rozpusta ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joanna115 11 października 2014 wyglądają bardzo apetycznie :-) ziemniaki lubię w każdej postaci, a szczególnie na różne sposoby zapiekane, fajny przepis do wypróbowania - z pewnością :-)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń