Do góry

Dania główne Przepis na:

Ziemniaki duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami

Ziemniaki duszone z boczkiem i suszonymi śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 1473

Dodano:

Odsłon: 286

Szybkie, niedrogie i bardzo smaczne danie. Świetnie smakuje z kefirem lub jogurtem naturalnym i mizerią.

Przygotowanie

  1. Boczek, ziemniaki i śliwki pokroić w plastry.

  2. Na patelnię wlać olej i ułożyć plasterki boczku.

  3. Na boczku rozłożyć plastry ziemniaków, a następnie suszone śliwki. Wierzch potrawy posypać ziołami prowansalskimi, kilkoma szczyptami soli i szczyptą pieprzu.

  4. Patelnię przykryć pokrywą i ustawić na niewielkim ogniu. Dusić do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie, zazwyczaj trwa to ok. 25 minut przy młodych ziemniakach, przy starszych trochę dłużej. W czasie duszenia ziemniaki można co jakiś czas mieszać. Bez mieszania boczek mocno się przysmaży i będzie chrupiący.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń