Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki faszerowane ziołowym serem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Sery biały i pokruszoną fetę ucieramy ze zmiażdżonym czosnkiem, pokrojoną dymką, koperkiem i pietruszką.
Ziemniaki starannie szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy, nacieramy solą i przyprawą do grillowanych ziemniaków. Ziemniaki zawijamy w folię aluminiową nasmarowaną masłem i wkładamy do nagrzanego do 200oC piekarnika albo pomiędzy grillowy żar. Pieczemy 35-40 minut, do miękkości ziemniaków.
Odwijamy z folii, tniemy na krzyż tak, by nie przekroić skórki z jednej strony. Lekko rozkładamy. Masę serową mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą.
Nadzieniem napełniamy gorące ziemniaki. Podajemy. Ten farsz można wzbogacić np. o posiekaną drobno rzodkiewkę, cząstki pomidorów, szynkę wieprzową pokrojoną w kostkę itp. Można też, zamiast pietruszki, posiekać listki mięty, bazylii, lubczyku itp.
Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji około 1,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 293 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 34 gŹródło: Rewia